Korsholm firar 50år och går in i framtiden

Tal från jubileumsfullmäktige 13.2.2023

Värderade kommunfullmäktige, arvoisa kunnanvaltuusto.

Det är alldeles otroligt, att vi med säkerhet kan säga att vi vet, att det idag för exakt 675 år sen var den första gången som Korsholm omnämndes i skrift. Att det dessutom råkar vara så att den nuvarande kommunstruktur funnits i 50 år är ju roligt, och då tillfälle för ett dubbelkalas ges anser jag att man skall fira ordentligt.

675 år innebär också en lång händelserik historia, men jag kommer inte att berätta den historien eftersom jag hellre fokuserar på framtiden. Jag tänker bara kort reflektera över det som hänt de senaste 50 åren, det är en tidsrymd som flera här har varit med om i sin helhet. Och andra till en mindre del. Jag vänder blicken först mot min vänstra sida, och ser på föregångarna som har lett Korsholm de senaste 50 åren med vördnad.

Jag vill å Korsholms kommuns vägnar rikta ett varmt tack till alla Korsholmare, som sen 1973 endera deltagit i det politiska beslutsfattandet, verkat som anställda inom kommun, idkat näringsverksamhet som sysselsatt kommuninvånare, ordnat med kultur eller på något annat sätt bidragit till att vi har den kommun vi har idag. Under femtio år hinner det hända mycket i en kommun, och då man ser på Korsholms kommun i siffror och statistik har den banne mig hänt mycket. Vi kan vara tacksamma för, att trots alla utmaningar under åren, så har vi ändå det riktigt bra. Tack för det!

Att Korsholm i sin nuvarande form skulle fira 50 år som en självständig kommun, var som vi alla här vet ingen självklarhet. Det fanns de som gärna hade sett en annan väg för 4 år sen, och det måste vi respektera. Sammtidigt var det också alldeles tydligt att en självständig kommun är något som Korsholmarna uppskattar, och då är vår uppgift som politiker att arbeta utgående från det. Den biten tycker jag vi gör bra och blir bättre på. Korsholm kommer nog att fira fler jubileer i framtiden.

Det finns däremot något jag vill utmana och ifrågasätta nu år 2023. Det gäller främst mitt eget parti, men är något som under så många år färgat debatten i den här salen att det därigenom också berör andra grupperingar och alla Korsholmare.
Då Korsholm fyller 50 år är det enligt mig dags att tänka förbi samgångsavtalet från 1973, Korsholm och världen har gått vidare – framtiden är här.

Korsholm har en alldeles unik roll i Vasaregionen, i Österbotten, i Kvarkenregionen och i Finland. Vår unika roll ska avspegla sig i våra styrdokument och med en uppdatering av Korsholmsstrategin nära förestående anser jag att det är tillfälle att säga det högt. Vi behöver se bortom gamla avtal och i stället skapa nya politiska överenskommelser där alla lokala särdrag beaktas, precis som våra föregångare gjorde i början av 1970-talet.

Bästa fullmäktige, som jag ser det är det inte Korsholms roll att vara marknadsföringsorten för storindustrin, vår roll är att genom den företagarvänligaste servicen hjälpa omkringliggande näringsliv att växa, må bra och kunna serva storindustrin.

Korsholms roll är inte heller vara orten dit den utländska arbetskraften vår region nödvändigtvis behöver söker sig. Vår roll är att ha lediga bostäder och det bästa tänkbara naturnära servicenätet i fråga om daghem, skolor, föreningsliv. Vår roll är att vara ställe dit man vill flytta då man börjar se noggrannare på Vasaregionen.

Bästa fullmäktige vår roll, är att modigt våga prioritera och investerar i sådant som skapar tillväxt. Bästa fullmäktige vår roll är att likt våra föregångare erbjuda bästa tänkbar service till alla våra invånare, oberoende vilket ens modersmål är, eller i vilken by man bor.

Kära invånare, förutom det jag listar finns det mycket annat som man kunde identifiera som Korsholms kommuns uppgift i den tid vi lever.

Corona-pandemin, grundandet av Österbottens välfärdsområde och här senaste kriget i Ukraina men också såklart allt positivt kring Gigavasa och övriga storinvesteringar i regionen har lett till att så gott som ingenting är som förr – inte heller Korsholm.

Men jag är övertygad om att vi bästa fullmäktige, tillsammans med skickliga tjänstemän, kan hitta en gemensam riktning, som gynnar Korsholm och våra nuvarande samt kommande invånare i 50 år till.
Och med de här orden önskar jag ett varmt grattis till alla Korsholmare på kommunens födelsedag och förklarar jubileumsfullmäktige öppnat.

 

Christoffer Ingo

Korsholms kommunfullmäktigeordförande

Christoffer IngoComment