Foto_SofiaJernHemsida.jpg

OM
christoffer
Ingo

Det är jag som är Christoffer Ingo, bonde, tradenom och Svensk Ungdoms ordförande. Jag arbetar i Helsingfors och är hemma från Älvbyarna i Korsholm, där jag idag är kommunalpolitiker. Intresset för samhället, frågor om rätt och fel, och beslutsfattande har hängt med mig hela livet, men det var först när jag fyllde 18 år som jag insåg att det var genom politiken som jag själv kunde påverka. Man kan säga att steget med i Svensk Ungdom våren 2013 var mitt startskott. Innan det sköttes samhällsbygget på andra sätt, genom ungdomsföreningsverksamhet i Skatila och innan det på Båskasvallen vid Korsholms teater, både på scen och i kulisserna. Jag brukar säga att föreningsverksamhet, oberoende hurdan verksamhet, tillsammans med företagande som skapar arbetsplatser är de två viktigaste pelarna i ett välmående samhälle.

Jag hittade politiken som plattform när jag insåg att de bekymmer som uppstod både på dåvarande jobb som husbyggare, på gården där vi föder upp välmående klimatsmart lamm och inom föreningslivet ofta handlade om onödig byråkrati. Du som kommer ihåg riksdagsvalskampanjen 2015 minns kanske att en av de största frågorna jag drev var precis minskande av onödig byråkrati.

Det var då, och tyvärr har inte speciellt mycket hänt på den fronten. Byråkratin finns kvar. Skillnaden idag är kanske att jag har insett att delar av den också behöver existera i ett rättssamhälle. I Finland har vi dock fortfarande en tendens att krångla till det.

När jag är ledig styrs kosan oftast direkt mot Miekka i Älvbyarna och till gården där vi har våra får. På fritiden rensar jag helst tankarna med fysiskt arbete, antingen bland djuren, i skogen eller på åkern. Flickvän och familj, min hund, festligheter, sport i tv-soffan eller en enkel kopp kaffe med en vän hör också till det som får mig att koppla av. En politikers vardag är hektisk, men man bör kunna prioritera. Visst är det svårt att vara på flera ställen samtidigt, ofta i olika delar av landet, men det går när man vill. Jag vill och gör det.  

Att få förtroendet att jobba som riksdagsledamot är min målsättning med allt jag gör fram till 14 april 2019 när valet hålls. Väl inne på min andra mandatperiod som SU:s ordförande har jag sett hur politiken faktiskt fungerar. Jag har sett hur riksdagsledamöterna jobbar, sett vilka egenskaper man behöver, hurudant kontaktnät man ska ha och framförallt vilken drivkraft och energi som behövs för att få någonting gjort. Det har jag, och jag vill påstå att Finlands riksdag behöver fler Österbottningar, med huvudet på skaft och visioner för hur Finland ska byggas - håller du med?