Nu räcker det med vargen

Insändare 21.2.2023

Natten till tisdag 21.2 revs en stövare på harjakt av en varg på Österö i Vörå.

En liten bit bort på Bodö samma kväll kom en annan stövare undan med blotta turen och skrapsår av samma varg.

Österbotten är numera fyllt av dräktiga vargtikar och kringströvande hanar som tar allt som står ivägen. Statsmaktens sovande har nu lett till att vargen har tagit över - jägarna talar om att avsluta viltvården - och vi med betande djur vet inte hur vi ska våga släppa ut våra djur nästa sommar.

Det värsta är att det här sker samtidigt som sittande riksdag så sent som i höstas med stor majoritet godkände ett betänkande som kräver en ny riktigt i rovdjurspolitiken. Regeringen där de gröna har tillåtits bromsa gör ingenting.

 

Riksdagens godkända betänkande lyder enligt följande:

1.      Riksdagens förutsätter att statsrådet påverkar EU på så sätt att vargen för hela Finlands del överförs från habitatdirektivets bilaga IV till bilaga V

2.      Riksdagen förutsätter att referensvärdet för en gynnsam skyddsnivå inte enbart ska kunna grunda sig på genetik, utan att man med tanke på den totala hållbarheten måste beakta säkerheten, socioekonomiska faktorer och bevarandet av en jaktkultur med jakthund.

3.      Riksdagen förutsätter att statsrådet bereder en proposition om ändring av 41 a § i jaktlagen och lämnar den till riksdagen senast i november 2022

4.      Riksdagen förutsätter att tillstånd för stamvårdande jakt beviljas i så god tid att de med beaktande av eventuellt ändringssökande kan användas under jakttiden och att beviljandet av skadebaserade dispens görs smidigare och att besvär över dem behandlas skyndsamt

5.      Riksdagen förutsätter att jord- och skogsbruksministeriet under den jaktperiod som inleds i höst följer hur bestämmelserna i 4 kap. 5 § i strafflagen fungerar i förhållande till avlägsnande av varg som medför hot eller fara samt förtydligar tillämpningen av bestämmelserna om nödtillstånd genom anvisningar och råd till medborgarna. En redogörelse för dessa åtgärder ska lämnas till riksdagen senast den 28 februari 2023.

Detta godkände riksdagen den 14.10.2022 med rösterna 114 ja, 17 nej och 55 frånvarande.

 

Jag förstår den jägare som inte längre släpper sin hund. Jag förstår den djurproducent som väljer att hålla djuren inne om den sådana möjligheter har. Och jag förstår att Österbottningarna har tappat tålamodet i vargfrågan.

 

Men jag hoppas innerligt att Österbottningarna förstår att rösta SFP i nästa riksdagsval och jag lovar personligen att jag inte accepterar vår eventuella regeringsmedverkan om inte förändringar i vargpolitiken prioriteras!

Det är våra marker, våra djur och våra barn vi ska skydda - inte statens brutala rovdjur.

 

Christoffer Ingo

Fårproducent

Riksdagskandidat SFP

Christoffer IngoComment