Ingo: Skogspolitiken än inhemsk och markägaren har alltid sista ordet

Pressmeddelande från SFP i Österbotten 3.2.2023

I debatten om skogen t.ex. naturvårdslagen, fredningsprocesser, EU-lagstiftning och skogsbruksmetoder har den Österbottniska markägaren den senaste tiden fått ta del av inlägg av politiker och medborgarorganisationer som inte beaktar grundlagens §15 om egendomsskydd som tydlig säger att vars och ens egendom är tryggad. Riksdagskandidat Christoffer Ingo förargas över debatten och tar kraftigt avstånd från all politik och retorik som äventyrar markägarens egendomsskydd.

 

-          Över 600 tusen finländska markägare ska alltid ha sista ordet då det gäller deras mark. Inom EU-kommissionen arbetar starka krafter som likt lantbrukspolitiken vill flytta styrningen av Finlands skogspolitik till EU-nivå. I den här frågan måste Finland aktivt stå på markägarnas sida, oberoende regeringsbas nästa riksdagsperiod, säger Ingo

 

I samband med sittande regerings sista tilläggsbudget presenterades den 2.2.2023 meddelar regeringen att 30 000 hektar av Forstyrelsens skogar skyddas. Det handlar om områden som är i begränsad användning eller inte alls aktivt brukas. Ingo ser tillvägagångssättet som klokt, men hoppas att skyddsbenämningen inte bara sätts av statistiska skäl utan också kan motiveras.

 

-          Vi har under gångna regeringsperiod hört miljöministeriets tjänstemän säga att en orsak till det plötsligt tillkomna skyddsbehovet i Kvarken delvis beror på misslyckade skyddsprocesser i Nyland. Det offentliga naturskyddet ska bygga på verkliga behov och det privata naturskyddet på fri vilja, säger Ingo.

 

För mer information:

Christoffer Ingo

040-5455472

Christoffer IngoComment