Alla alternativ ligger på bordet

Insändare från 20.1.2023

I morgonnyheterna (20.1) kan vi läsa om att NTM-centralen återupptar arbetet med översiktsplanen för Hamnvägen. Det är tydligt att befintlig och kommande industri i regionen inte kan utvecklas utan en ny förbindelse från riksväg 3 till hamnen i Vasa. 

Korsholms kommun gjorde för drygt ett år sen en omfattande konsekvensutredning på de två alternativ som går över Korsholms mark. Utredningarna visar både för- och nackdelar som man ganska tydligt kan greppa. 

 

Undertecknad, och många med mig oroas säkert över att NTM-centralen på grund av brådska och resursbrist inte ordentligt ämnar se på alla tänkbara alternativ. En oro jag tacksamt efter diskussion med direktör Anders Östergård kan dementera. Alla alternativ ligger ännu på bordet. Undertecknad har påpekat och vidhåller att det vore klokt att uppdatera de snart 10 år gamla utredningarna innan beslut om slutlig vägdragning fattas. 

 

Som fullmäktigeordförande i Korsholm ser jag det som absolut nödvändigt att en vägdragning över Stadsfjärden utreds grundligt. Korsholm kommuns förarbete kring Vikby och Fladan alternativen borde kunna utgöra en god grund även för utredningarna om alternativet över Stadsfjärden. Översiktsplanerna behöver förutom investeringskostnader beakta konsekvenser för lokalt boende, primärproduktion, kommunal utveckling och såklart näringslivets önskemål. För Korsholm, och hela regionen är det viktigt att projektledningen och myndigheterna under hela planeringsprocessen lyssnar på lokalsamhället. 

 

Christoffer Ingo, 

Kommunfullmäktiges ordförande

Korsholm

 

Christoffer IngoComment