Tiden går fort då man har roligt och visst ska man också vila för att orka

DSC_0041.jpg

Alla känner säkert igen sig i att vissa veckor går fortare än andra. Den här veckan har verkligen varit en sån som bara sprungit iväg, likt många andra. Den här veckan har också varit en rätt vanlig vecka för mig (om det nu finns några sådana)

Måndag

I måndags var det kommunalpolitik i Korsholm för hela slanten då vi i Korsholms kommunstyrelse behandlade nästa års budget för första gången.

Tisdag

I tisdags hölls jag hemma och deltog i 3 olika Skypemöten. Endera SU eller SFP relaterade sådana, där emellan satt jag i telefon. Mycket av mitt jobb går bra att göra lite varifrån som helst så länge jag har mina viktigaste arbetsredskap: dator och telefon. Tänker inte gå in på hur många timmar jag använder telefon varje dag, men det är många.

Onsdag

I onsdags tog jag 05.50 tåget från Vasa till Helsingfors för att mötas med kollegorna i de andra ungdomsförbunden. Efter det höll jag utvecklingssamtal med en anställd och därpå förberedde jag kvällens förbundsstyrelsemöte.

Torsdag

Torsdagen inleddes med partistyrelsemöte mellan 8-10, några timmar hederligt kontorsjobb fram till ministerie träffen på undervisnings- och kulturministeriet. Där jag lobbade för Älvbyarnas och Veikids ansökan om att få grunda en språkbadsskola i Veikars med mycket gott resultat. I stil med att ministerie tjänstemännen som föreslår för ministern ser positivt på språkbadsskolan och uttryckligen Veikars som placering. Nu hänger allt på utbildningsstyrelsen och pedagogiken i ansökan.

Och kl 14.00 som varje vecka deltog jag på gruppmötet med svenska riksdagsgruppen i riksdagen. På kvällen ett inofficiellt möte med en riksdagsledamot och så var den dagen i paket.

Fredag

Äntligen fredag! Dagen började med morgontåget från Helsingfors till Åbo för att moderera den första av 4 delfinaler i SU:s och FSS:s debattävling. Debattävlingen är ett samarbete mellan SU och FSS där andra stadiets studerande lär sig bl.a. att debattera och att använda retorik. Alltid lika kul att se hur duktiga de tävlande är, då de får debattera allt mellan himmel och jord utan att på förhand veta om de skall vara för eller emot argumentet. Dagens tävling vann Ekenäs gymnasium, som jag får träffa igen i den stora finalen i Januari då de tävlande slåss om en resa till Bryssel. Efter tävlingen fortsätter mitt tågande och ikväll är jag tillbaka i Österbotten och planerar hålla en lugn helg, det behövs sådana också.

fullsizeoutput_557.jpeg


Det där med att orka

Det har varit mycket skriverier om vad en politiker förväntas orka, samt hur mycket man ska klara av att prestera. Den senaste veckan har De Grönas partiordförande tvingats säga upp sitt ordförandeskap pga depression, en mycket tråkig historia. SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson kommenterade  att hon i sin tur via ett sjukhusbesök förra året fick lära sig att säga nej och samtidigt ta hand om sig själv. Otroligt viktigt, och något som jag också försöker påminna mig själv om.

Dock är det en sak som jag tror har en enorm vikt då man ska orka jobba hårt och långa dagar. Det är att man jobbar för ett visst mål, sätter upp delmål och att man får ha roligt och se hur olika projekt lyckas. Jag känner åtminstone att små och större framgångar gör en stor skillnad på min ork. Må det så vara ett lyckat besök på ett ministerium, en par tusen euro flyttade från en sak till en annan ännu viktigare sak i en budget eller varför inte någon som ringer upp eller skickar att man gjort något bra. Dessa saker gör att jag mår och orkar  bättre.

Många små positiva saker i livet gör skillnad. Det unnar jag alla oberoende om man är politiker eller inte. Vi politiker sen å andra sidan måste nog tåla ganska mycket. Men om man jobbar framåt och har ett klart mål klarar man också bättre av motgångarna man stöter på. Mina mål ären bättre utbildning, en bättre arbetsmarknad med högre sysselsättning, ett välmående samhälle och en framgångsrik landsbygd. Så länge jag varje dag får jobba med detta och nu som då kan ta några lugnare dagar tillsammans med sambo och familj, då är jag säker på att jag kommer orka, och samtidigt ha roligt på vägen. Med dessa ord tar jag helg.

fullsizeoutput_5cf.jpegChristoffer IngoComment